Права прича о играчкама

16-toy-factory-portraitsУ Кини се производи 75 % свих играчака на свету. Али када за наше малишане купујемо екстремно јефтине играчке ретко ко се пита како и зашто оне коштају толико мало.

Армија од 3,5 милиона кинеских радника за 59% минималне плате ради 36,5 прековремених сати недељно у преко 8.000 фабрика играчака у Кини. Према једном извештају из 2010. године, просечна плата, укључујући и прековремени рад, износи 170 евра.

Непрофитна организација која процењује рад фабрика каже да иако су се у последњих неколико година услови у којима Кинези раде побољшали, још увек постоји малтретирање и злоупотреба радника.

14-toy-factory-portraitsПрема извештају из 2009. године око милион кинеских фабричких радника доживело је неку врсту повреде на радном месту само те године.

Поводом истраге које је спровео Национални комитет рада, организација за заштиту људских права која помаже радницима широм света, немачки фотограф Мајкл Волф успео је да забележи услове рада запослених у пет кинеских фабрика. Најкритичније стање забележено је у фабрици играчака “Сyстемс” у кинеском граду Донгуан.

11-toy-factoriesНа фотографијама се виде радници који уморни од 15-часовних смена, у фабричким просторијама у којима температура досеже и по 30 степени, своју десетоминутну паузу користе да одморе на картонским кутијама испод радних столова, на којима их чекају недовршене фигуре Микија Мауса и Сунђер Боба.

За само 45 динара на сат, већином женски радници старости од 18 до 25 година, раде од 7.45 ујутру до 10.55 увече, шест или седам дана у недељи, са још 1.000 радника у фабричким халама величине 1000 квардатних метара.

05-toy-factoriesПриликом рада није им дозвољено да разговарају нити да слушају музику. За оброке добијају мале порције у фабричким кантинама.

Током смена немају право на паузу за одлазак у wc, а ако прекше неко од правила за казну морају да рибају wc шоље.

18-toy-factoriesЗапослени не одлазе кући током радне недеље, него спавају у фабричким спаваонама у којима је 14 људи смештено у једној соби.

При запослењу сваки радник мора себи да купи душек и постељину, а ако то не уради приморан је да спава на картонским кутијама.

Одржавање личне хигијене обавља се помоћу  кофе и сунђера, јер туш кабина и купатила не постоје.

За своју колекцију коју је назвао “Права прича о играчкама” фотограф Мајкл Волф каже да представља “колико је у ствари огромна кинеска масовна производња, али и глад Запада за бескрајном количином производа за једнократну употребу”.

Нада уметника је да ће “поглед радника хуманизовати овај анонимни океан играчака и нагнати нас да схватимо реалност робне размене у свету потрошачке глобализације”.

Целу колекцију фотографија Мајкла Вулфа „Права прича о играчкама“ можете погледати овде.

Аутор: ВМ

Извор: Нови магазин

Advertisements

2 comments on “Права прича о играчкама

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s